Schimbare de strategie la Apple

Burzcast #84 2020-04-30

Schimbare de strategie la Apple

Gazdă: Razvan Burz

Invitați: Paul Ardeleanu

Am discutat si tratat, impreuna cu co-hostul meu, Paul Ardeleanu, zvonurile si posibilitatea ca Apple sa treaca de la arhitectura Intel la aritectura ARM, pe CPU-uri proprietare, pe care le-a licentiat si le utilizeaza de ani de zile in iPhone, iPad si Apple TV. Am tratat ce inseamna acest lucru pentru utilizatori, developeri si cum acesta ar putea reprezenta un pas in spate pentru ca apoi sa reia avantul pe o noua arhitectura.

 RSS  Apple Podcasts  Spotify  Google Podcast  Overcast  Descarcă

Detalii episod

Am discutat, alături de co-host-ul meu, Paul Ardeleanu, despre ce fel de performanțe ne va putea oferi noul Mac, care ar putea apărea pe arhitectură ARM, licențiată de către Apple de la Qualcomm?

Într-adevăr, în testele sintetice, procesoarele ARM prezente pe iPad-uri și iPhone-uri (și Apple TV-uri) sunt superioare celor Intel de pe Mac-uri și MacBook-uri, dar și sistemele de operare sunt mult diferite și, încă în acest moment, destinate diferitelor tipuri de utilizări.

Deși Apple insistă că poți utiliza un iPad Pro pe post de orice computer (vezi reclama cu "What's a Computer?"), există încă multiple limitări în ceea ce privește aplicațiile disponibile sau compatibilitatea cu acestea.

Am discutat, tot aici, despre o posibilă versiune lite de XCode sau versiuni destinate iPad Pro de Logic Pro X și Final Cut Pro X. Totuși nu văd cum ar putea rula un Windows în Bootcamp, deci cred că acela ar cădea și rămâne în urmă.

În urmă cu 6-7 ani, Microsoft a încercat "oceanul cu degetul" și a vrut să realizeze un sistem de operare, Windows RT, care să ruleze pe ARM. Am avut, câteva luni, o tabletă ASUS, care dispunea de Windows RT și rula pe ARM. Am avut ocazia să testez și Microsoft Surface-uri și nu am fost super încântat. Destul de repede Microsoft a renunțat complet la Windows RT. Oare Apple va reuși să facă o treabă mai bună pe procesoarele sale ARM?

Trebuie să ținem minte că, la ultima migrare de la PowerPC la Intel, Apple aștepta după Adobe și Microsoft să porteze aplicațiile lor pe noua platformă.

Oare vor păstra Apple doar o parte din device-urile lor pe Intel și altele le vor trece pe ARM, să zicem tot ce nu este "Pro", precum MacBook Air, Mac Mini și iMac?

Mă gândesc și sper, că dacă există acum atâtea zvonuri despre această migrare, inclusiv cea menționată de către Mark Gurman, Apple va face ceva anunț la WWDC 2020 (în varianta exclusiv online).


Îmi place foarte mult Apple și îmi plac produsele lor și toate serviciile pe care le ofera și în România. Mi-ar părea rău ca, din anumite decizii ale acestora, să fiu nevoit să trec la alte sisteme de operare sau platforme și device-uri, precum Linux sau Windows.

La finalul zilei, oricât de mare fanboy Apple aș fi, vreau ca să îmi pot duce la capăt munca fără prea multă fricțiune. Nu doresc să fiu doar un fanatic, care nu vede alternative și sper ca această tranziție să se facă cât mai corect și cu capul pe umeri, așa cum au procedat cei de la Apple de fiecare dată, în trecut (mai puțin în cazul iOS 13 și macOS Catalina, pline de bug-uri și la 10 luni după lansare).

Nu cred că sunt singurul care, în această situație gândește pramatic și mai putin fanatic. Altfel spus, sunt loial doar muncii mele și pot alege orice tehnologie îmi permite să fac acel lucru cât mai repede și simplu cu putință, deoarece scopul meu final nu este să mă joc cu sau încerc un produs foarte elegant ci să îmi văd de treabă și, apoi, de viață.

Burzcast Podcast

Episoade din arhivă

Despre SEO si online marketing cu Ela Iliesi

109: Despre SEO si online marketing cu Ela Iliesi

Am discutat iar cu Ela Iliesi, Specialist SEO la eJobs si trainer de SEO si marketing digital la Rezistenta Online. Ela ne-a spus ce inseamna SEO la inceput de 2022, ce trebuie si ce nu trebuie sa facem in Search Engine Marketing si cat optimizam website-ul pentru motoarele de cautare, versus vizitatorii site-urilor noastre.

Ascultă episodul 2022-01-07
Radu Milos si pontajul online

108: Radu Milos si pontajul online

Am discutat cu Radu Milos, CTO and Founder al Elysian Software despre aplicatia de pontaj electronic, Tassis. Printre altele, am mai dezbatut probleme ce tin de productia de software. Am aflat ce face Elysian Software si ce tehnologii utilizeaza. In aftershow am discutat putin despre problema invatamantului la distanta, aplicat in special in Universitatile din tara.

Ascultă episodul 2021-10-20
DevTalks Reimagined 2021

107: DevTalks Reimagined 2021

Am stat, asa cum era traditia, de vorba, despre DevTalks Reimagines, 2021, cu Andreea Tudorache de la Catalyst, despre DevTalks-ul de anul acesta. Fiind an de pandemie, din pacate, si editia din anul acesta se va desfasura tot online, live, in intervalul 9-11 iunie 2021.

Ascultă episodul 2021-06-06
Noile produse Apple, cu Ionel Rohneanu

106: Noile produse Apple, cu Ionel Rohneanu

Am discutat cu Ionel "i0n1ca" Rohneanu despre noile produse Apple lansate la evenimentul live din data de 20 aprilie 2021, "Spring Loaded". Am discutat despre iPad Pro cu procesor M1, AirTags, noul Apple TV 4K, iMac-urile de 24", cu procesoare M1 si alte chestii referitoare la Apple.

Ascultă episodul 2021-05-01
Securizarea website-urilor WordPress si politici de securitate

105: Securizarea website-urilor WordPress si politici de securitate

In acest episod Burzcast Short Audio Experience raspund unei intrebari referitoare la securizarea website-urilor si, in special, ale celor WordPress.

Ascultă episodul 2021-04-05
Despre micON, cu Adrian Boioglu

104: Despre micON, cu Adrian Boioglu

In acest episod discut cu Adrian Boioglu, jurnalist constantean, antreprenor si co-hostul meu la celalalt podcast pe care il realizez, micON, despre... podcastul micON.

Ascultă episodul 2021-03-29