Securizarea WordPress, 2/2

Burzcast #58 2017-03-05

Securizarea WordPress, 2/2

Gazdă: Razvan Burz

Invitați: Adrian Boioglu

Acest episod continuă discuția despre securitatea și securizarea WordPress, una dintre cele mai utilizate platforme de CMS din lume care rulează în special pe servere LAMP. WordPress permite realizarea unui număr foarte mare de proiecte, website-uri complexe sau magazine online. Împreună cu Adrian Boioglu, îți prezint și ție o serie de bune practici, împărțite pe parcursul a două episoade din podcast, pentru securizarea website-ului tău construit pe WordPress self-hosted. Acesta este episodul numărul 2, ultima parte al acestei serii de două episoade.

 RSS  Apple Podcasts  Spotify  Google Podcast  Overcast  Descarcă

Detalii episod

Acest episod a început inițial sub forma unei singure părți, dar datorită conținutului bogat, chiar și după post-producție, am ajuns la concluzia că este cel mai bine să îl lansăm în două reprize. Acest lucru ajută și la o mai ușoară urmărire și aplicare a principiilor prezentate în discuția din Burzcast-ul actual.

Astfel, acest episod începe cu prezentarea unui punct din ghidul nostru pentru securizarea WordPress și se termină la finalul înregistrărilor începute în episodul precedent.

În acest episod am atins puncte precum:

  • Plug-inuri de comentarii și prevenirea atacurilor XSS prin intermediul acestora
  • Two Factor Authentication - unul dintre cele mai importante plug-inuri de securizare a site-ului WordPress
  • Descărcarea și utilizarea temelor din surse sigure și care sunt acestea
  • Securizarea serverului și ce înseamnă acest lucru pentru un utilizator de WordPress
  • Păstrarea curată a instanței de WordPress prin eliminarea corectă și dezinstalarea plug-inurilor și temelor inutile sau inactive

Dacă încă nu ai apucat să asculti episodul precedent din Burzcast, cel în care am discutat despre alte puncte din lista de bune practici pentru securizarea unui website realizat pe baza CMS-ului WordPress, te îndrum să îl asculți.

În acest episod, am discutat cu Adrian și despre customizarea temelor achiziționate din diverse directoare, de la diverși comercianți. Am tratat apoi o serie de comercianți de încredere sau directoare de unde se pot descărca teme WordPress gratuit, legal și sigur.

I-am povestit mai apoi lui Adrian despre pățaniile mele cu un server spart în anul 2007, când găzduiam o instanță de WordPress pe un server foarte incorect securizat și care a permis atacatorului să modifice prima pagină a URL-ului, afișând acea pagină în locul site-ului meu. Acest lucru poate afecta foarte serios reputația brandului tău, fie că este vorba de cel personal sau de cel al business-ului.

Nu uita, dacă utilizezi sau postezi pe un website WordPress, "back-up-ul e sfânt"!

Personal, cred în puterea WordPress. Îl utilizez în munca mea și deși are multe probleme, acestea sunt cel mai adesea rezolvate foarte repede de către comunitate. WordPress ca CMS se pretează multiplelor proiecte. Lucrăm cu și urmărim chiar și proiecte internaționale pe zona de industrial, o zonă cu verticale puțin mai reticente sau... paranoice, care utilizează cu succes WordPress pentru website-urile și aplicațiile lor. Consider totuși că WordPress este și atât de atacat pentru că este atât de popular, iar acest lucru a atras pe mulți atacatori pentru a-și arăta cunoștințele de cracking.

Burzcast Podcast

Episoade din arhivă

Despre SEO si online marketing cu Ela Iliesi

109: Despre SEO si online marketing cu Ela Iliesi

Am discutat iar cu Ela Iliesi, Specialist SEO la eJobs si trainer de SEO si marketing digital la Rezistenta Online. Ela ne-a spus ce inseamna SEO la inceput de 2022, ce trebuie si ce nu trebuie sa facem in Search Engine Marketing si cat optimizam website-ul pentru motoarele de cautare, versus vizitatorii site-urilor noastre.

Ascultă episodul 2022-01-07
Radu Milos si pontajul online

108: Radu Milos si pontajul online

Am discutat cu Radu Milos, CTO and Founder al Elysian Software despre aplicatia de pontaj electronic, Tassis. Printre altele, am mai dezbatut probleme ce tin de productia de software. Am aflat ce face Elysian Software si ce tehnologii utilizeaza. In aftershow am discutat putin despre problema invatamantului la distanta, aplicat in special in Universitatile din tara.

Ascultă episodul 2021-10-20
DevTalks Reimagined 2021

107: DevTalks Reimagined 2021

Am stat, asa cum era traditia, de vorba, despre DevTalks Reimagines, 2021, cu Andreea Tudorache de la Catalyst, despre DevTalks-ul de anul acesta. Fiind an de pandemie, din pacate, si editia din anul acesta se va desfasura tot online, live, in intervalul 9-11 iunie 2021.

Ascultă episodul 2021-06-06
Noile produse Apple, cu Ionel Rohneanu

106: Noile produse Apple, cu Ionel Rohneanu

Am discutat cu Ionel "i0n1ca" Rohneanu despre noile produse Apple lansate la evenimentul live din data de 20 aprilie 2021, "Spring Loaded". Am discutat despre iPad Pro cu procesor M1, AirTags, noul Apple TV 4K, iMac-urile de 24", cu procesoare M1 si alte chestii referitoare la Apple.

Ascultă episodul 2021-05-01
Securizarea website-urilor WordPress si politici de securitate

105: Securizarea website-urilor WordPress si politici de securitate

In acest episod Burzcast Short Audio Experience raspund unei intrebari referitoare la securizarea website-urilor si, in special, ale celor WordPress.

Ascultă episodul 2021-04-05
Despre micON, cu Adrian Boioglu

104: Despre micON, cu Adrian Boioglu

In acest episod discut cu Adrian Boioglu, jurnalist constantean, antreprenor si co-hostul meu la celalalt podcast pe care il realizez, micON, despre... podcastul micON.

Ascultă episodul 2021-03-29