Podcast #23

Acorduri de licentiere

Am prezentat, impreuna cu Cosmin Tataru, ce inseamna acord de licentiere, care sunt costurile de productie a unui produs software si ce se intampla in companiile producatoare de software comercial sau open source.

  • Invitați: Cosmin Tătaru
  • Publicat: 05.07.2015
  • Durata: 52 min 54 sec

Acorduri de licentiere

Există, din păcate, la noi în țară multiple persoane care nu percep valoarea din produsele software. Acele persoane nu pot concepe să achite pentru o licență a software-ului pe care îl utilizează, fie că este vorba despre sistemul de operare sau despre un alt produs.

Cel mai rău este când un produs software este utilizat, încălcând acordul de licențiere (practic un contract semnat între utilizator și producătorul sau comerciantul legal al acelui produs software) în scopuri de profit (denumite și comerciale).

Există, așa cum am menționat în Burzcast 13 - "Productivitate gratuită" și opțiuni pentru care nu este necesar să achităm, putând să le utilizăm legal, chiar și în scopuri comerciale. Cosmin a amintit că totuși, pentru acele software-uri unde producătorul solicită o mică donație este frumos și mai ales benefic să facem o donație în funcție de adâncimea buzunarului nostru.

Există și software open source și multe companii care au în spate produse open source, precum Google, Canonical sau chiar o companie înființată de către Microsoft, dar, așa cum am menționat în acest episod, niciuna dintre ele nu supraviețuiește din produse open source.

Așa cum, din păcate ne-au dat exemplu Sun Microsystems, Red Hat și Novell, nicio companie producătoare de open source, fără un plan bun de afaceri și venituri nu poate supraviețui într-o economie de piață reală.

De asemena, nu cunoaștem nicio companie care să trăiască făcând acte de caritate pe banii proprii.

În acest episod amintim și de două programe ale Microsoft prin care mediul academic (elevi, studenți sau cadre didactice) pot utiliza legal și gratuit programe ale căror licențe costă mii de euro.

Nu am uitat nici de companiile care activează în domeniul IT și care, în funcție de domeniul de activitate, pot obține, printr-un program de parteneriat cu Microsoft (despre care puteți afla în acest podcast), licențe software gratuite și legale, utilizabile chiar și în scopuri comerciale, de producție.

Un episod interesat, referință pentru ceea ce înseamnă licențe software sau abonamente lunare care ne facilitează utilizarea legală a unor produse software și multe alte informații educative și binevenite.

Ce înveți

  • Care sunt tipurile de licențe software
  • Ce înseamnă software open source
  • Ce înseamnă software gratuit
  • Cum poți rămâne în legalitate cu licențele software
  • Cum poți obține, legal, licențe gratuite
  • Ce înseamnă software ca serviciu

Ne găsești și pe
platformele de podcasting

RSS
RSS
 

Cauți ceva?