Razvan Burz

de Razvan Burz

Shopping cart-ul și românii

Românul s-a obișnuit, de ani de zile, să cumpere oi de la piață, să discute față în față cu vânzătorul, să cadă de acord cu acesta și apoi să mai ia o dușcă din țuica din dotare. Asta se întâmpla pe vremea bunicilor mei care, din fericire nu au avut ocazia să tranzacționeze oi deoarece locuiau în Cluj-Napoca, cam prin „buricul târgului”.

Românul s-a obișnuit, de ani de zile, să cumpere oi de la piață, să discute față în față cu vânzătorul, să cadă de acord cu acesta și apoi să mai ia o dușcă din țuica din dotare. Asta se întâmpla pe vremea bunicilor mei care, din fericire nu au avut ocazia să tranzacționeze oi deoarece locuiau în Cluj-Napoca, cam prin „buricul târgului”. Unii români, din potrivă au păstrat aceleași principii. Deoarece acum nu se mai pot întâlni cu comercianții deoarece drumul până la acesta i-ar costa uneori mai mult decât produsul propriu-zis pun mâna pe telefon și sună. Apoi se minunează de ce prețurile afișate pe unele site-uri sunt diferite de cele cu care ei erau obișnuiți în tranzacțiile cu oile. La oi, ciobanul-vânzător stă în ghioagă și nu percepe TVA, la produsele comercializate online, de obicei este și un TVA. Dacă acesta nu apare explicit înseamnă că trebuie să se informeze fiecare cumpărător.

Shopping cart-ul și românul

Deși suntem dependenți de Internet, majoritatea românilor știu să utilizeze Facebook și Yahoo! Messenger, dar nu vor nici în ruptul capului să treacă prin câțiva pași ai unui shopping cart, nici chiar când acesta a fost realizat special pentru a putea permite românilor să cumpere produse. Nu degeaba sunt puse acestea acolo. Rata de abandon a shopping cart-urilor este de peste 72% în întreaga lume și cu aceasta idee în minte am fost în momentul în care am realizat pentru un client de-al nostru un shopping cart. Românul însă tot român rămâne! Shopping… ce? Este vorba de gestiunea comenzilor. Comenzile primite prin shopping cart sunt înscrise în alt mod în CRM-ul clientului. Cele trimise prin e-mail pot fi pierdute în multitudinea de e-mail-uri primite zilnic. Nu degeaba s-au inventat aceste OZN-uri, shopping cart-urile.

Clientul și shopping cart-ul

Clientul nostru, căruia i-am implementat un shopping cart a primit o comandă din partea unei doamne cu pretenții care dorea să achiziționeze un anumit produs de pe site-ul acestuia, dar doamna nu a avut bunul simt să parcurga tot shopping cartul pentru a vedea care este pretul final. Nu s-a informat nici prin acel formular de contact care din acel motiv este pe site, nu pentru a putea comanda produse – pentru produse exista shopping cartul! Doamna a comandat produsele prin intermediul formularului de contact, clientul nostru a trimis factura și clienta s-a mirat că produsele costă mai mult. Din punctul meu de vedere clienta clientului nostru a apelat la aceeași modalitate la care apelau și bunicii noștri când cumpărau oi „Am văzut la badea din deal că dă oile cu X. Vreau și eu din alea la prețul ală!”. Când te duci să cumperi o mașină sau să contractezi un serviciu, întrebi dacă prețul respectiv include sau nu taxele, nu-I așa? Sau ești cioban și le strigi că de ce nu este așa cum spuneau în reclamă? Reclama este pentru firme, care pot deduce TVA-ul și care astfel nu se simte în achiziția de produse. Când o firma cumpără un produs este interesată de prețul fără TVA. Acela este prețul pe care firma îl platește cu adevărat, TVA-ul deducându-se. Pe persoanele fizice și TVA-ul le afectează, dar „grosul” vânzărilor vine tot din partea firmelor, pentru produsele clientului nostru.

Concluzie

Deși ne lăudăm că nu suntem o țară din lumea a 3-a și că avem conexiuni la Internet de cea mai mare viteză, majoritatea românilor nu știu să utilizeze mai mult decât Facebook și Yahoo! Messenger pentru discuțiile cu pritenii, nu percep avantajele unei adrese de e-mail pe un server dedicat, care să nu se termine cu @yahoo.com, pentru firmele lor și de cele mai multe ori angajează studenți să le facă site-urile, chiar dacă aceia nu au habar ce este acela un site, mai mult decât că este ceva ce se vede „pe net”. Din pacate românii nu știu să utilizeze magazinele online, să achiziționeze comod din fața unui terminal cu Internet (PC, laptop, smartphone), dar cel mai păcat este că dacă ei sunt leneși și proști este tot vina comerciantului că nu le-a atras atenția în avans asupra prostiei lor. Numai bine,

Hai cu noi în comunitatea Burzcast!

Îți mai recomandăm și...