Razvan Burz

de Razvan Burz

Ioane, e război!

În cele mai multe cazuri încerc să rămân un privitor tăcut față de cele ce se întâmplă în lumea corporatistă. Stau, ma uit, „cujet” și mă întorc la treburile mele. De data aceasta nu pot doar să stau, căci deja este prea mult.

În cele mai multe cazuri încerc să rămân un privitor tăcut față de cele ce se întâmplă în lumea corporatistă. Stau, ma uit, „cujet” și mă întorc la treburile mele. De data aceasta nu pot doar să stau, căci deja este prea mult.

Ieri citeam pe blogul domnului Radu Georgescu despre indicii bursieri ai giganților în IT și ai lui Facebook. Un articol foarte bun și bine realizat, mai ales pentru investitori. În acel articol domnul Radu Georgescu spunea că:

its_war

Microsoft este dupa parerea mea foarte subevaluata. A schimbat multe in ultimii doi ani si exista sperante ca Win 8 sa modifice perceptia si o sa mute multiplii lui MSFT spre Apple. Ceea ce nu e mult. Le trebuie vanzari mai mari si mai ales un joc in liga internet (SaaS, Azure?) pentru a avea multiplii mult mai mari.

Așa este! De câteva săptămâni însă, Microsoft și Motorola (acum Google) sunt antrenați într-un joc de-a „șoarecele și pisica” pe miza patentelor și se tot dau în judecată pe unde apucă pentru încălcarea unor patente de către compania rivală.

 

Motorola fără Android

Doar la câteva zile după ce Google a finalizat achiziționarea Motorola Mobility, Microsoft a intentat un proces prin care cerea oprirea comercializării tuturor terminalelor Motorola cu Android, în baza încălcării unui patent Microsoft, EP1304891 (A2), din 23 aprilie 2004, cu privire la SMS-uri.

Se pare că atât în SUA cât și în Germania Microsoft are câștig de cauză, dar încă nu a acționat în direcția unei forțări a plăților drepturilor de utilizare.

Microsoft fără XBox 360

Cu puțin înainte, noul rival al Microsoft, Motorola, a intentat un proces împotriva gigantului din Redmond, în baza încălcării unui patent deținut de Motorola și care, pare-se, este încălcat de Microsoft prin utilizarea tehnologiei în consolele XBox 360 versiunile Slim (cea de 4 GB și cea cu HDD de 250 GB)  – adică singurele care sunt pe piață în acest moment.

15201ecebcd07a75358ff93210578a5876c826af_jpg__620x350_q85_crop_upscaleJudecătorul David Shaw, din cadrul U.S. International Trade Commission, a sugerat interzicerea comercializării în SUA a consolelor XBox 360 care încalcă patentul Motorola („secure wireless communication and transmission of video content between controller devices and game consoles”), precum și oprirea distribuirii stocului actual de console XBox 360 Slim. Faptul că judecătorul ITC a sugerat încă nu înseamnă că se iau măsuri împotriva consolei XBox, dar că ITC trebuie acum să decidă dacă vor acorda Motorola câștig de cauză sau nu. După ce ITC decide rămâne la latitudinea președintelui american Barack Obama să „salveze” cele două modele de XBox 360 care cad sub incidența patentului.

David Shaw a mai cerut, pe lângă blocarea comercializării și distribuirii consolelor, plata a 7% din valoarea inventarului consolelor importate și nevândute. Motorola solicită totuși 100% din valoarea inventarului.

Cireașa de pe tort este reprezentată de bezna din capul judecătorului David Shaw care, în momentul în care avocații Microsoft au afirmat că o decizie de interzicere a consolelor XBox în SUA ar forța pe gameri să utilizele PlayStation și Wii, „deșteptul” de Shaw a afirmat că „Sony and Nintendo were perfectly capable of meeting demand.” Nu zău?!

Cine este prins la mijloc?

După ce Microsoft a renunțat la playerele Zune, s-a hotărât să transforme XBox în centrul multimedia al casei și să aducă o mai bună intgerare a consolei cu Windows 8, viitorul sistem de operare pe care mizează Microsoft. XBox într-adevăr este un adevărat Media Center (apropo, ați utilizat Extenderul cu Windows 7?), dacă nu aveți timp sau chef să jucați un joc bun (Mass Effect 3 cu Kinect, anyone?).

În situația în care comercializarea Xbox în SUA va fi blocată (după ce trece de președinte), Microsoft are mult de suferit. Am început articolul cu un citat din articolul lui Radu Georgescu tocmai pentru a sublinia că deși Microsoft începe să se concentreze tot mai mult pe enterprise (Office 365, Windows Azure, Dynamics CRM Online, Windows Intune), nu strică să aibă grijă și de utilizatorii casnici/family/gameri și de doleanțele lor. În plus, orice proces mediatizat în care este implicată compania (ce, voi credeați că este singurul proces al Microsoft în ultimii ani?), poate atrage după sine și scăderea valorii acțiunilor companiei listate la NYSE.

La final tot noi, utilizatorii produselor Microsoft (sau Google/Motorola, în cazul altor utilizatori – eu nu am nici un interes pentru Andoid) suntem prinși la mijloc, exact ca în vreme de război. Noi suferim pentru că o companie vrea să se joace, înainte de E3 de-a patentele. Sunt curios ce întrebări incomode vor primi cei de la Microsoft și cum va fi afectată compania, pe perioada E3 și post E3, în urma anunțului de interzicere a comercializării consolelor XBox 360 Slim în SUA și Germania, căci trebuie să recunoaștem, Microsoft încă nu a comentat nimic de vreo versiune viitoare a consolei XBox (sau poate procedează „the Apple style”).

Aștept părerile voastre referitoare la acest „război” și despre modul în care credeți că vă va afecta pe voi, posesori de Xbox/Zune/Windows Phone 7.

Numai bine,

Hai cu noi în comunitatea Burzcast!

Îți mai recomandăm și...